Recensie De jager, de dief & het baken

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 09:00

De jager, de dief & het baken

Auteur: Jeroen Cornelis Rottier

Recensie exemplaar van: Uitgeverij Hartklopper

⭐⭐⭐⭐

_____________________

Angsten moet je aanvaarden

_____________________

Storm van Rhoden is een wees, maar hij heeft het geluk dat hij door de meesterkok Karvan is opgenomen als zijn eigen zoon. Daarnaast heeft hij mede door zijn talent voor jagen vriendschap kunnen sluiten met de zoon van de hertog. Als ze op een dag samen gaan jagen gaat het echter gruwelijk mis en is Storm genoodzaakt Rhoden te ontvluchten. 

Ravi de Raaf. Dief, moordenaar, gewaardeerd gildelid. Althans, dat dacht hij. Als hij na het uitvoeren van een opdracht, vals wordt beschuldigd van moord, kruist zijn pad dat van Storm. Al zijn de omstandigheden verre van plezierig.

Yaela is door de Rode Orde opgepakt wegens magie gebruik. Ze krijgt de keus; sterven of levenslang dienen als Baken. Eenmaal verbonden aan een schip zet ze alles op alles om het te laten vergaan, om zo van haar taak verlost te zijn. Hiervoor zal ze echter hulp uit onverwachte hoek nodig hebben.

 

Allereerst mijn complimenten naar de kaft en het binnenwerk van het boek. De kaart voor in het boek zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van hoe het land er uit ziet en waar de steden ten opzichte van elkaar liggen. Iets wat ik altijd heel fijn vind tijdens het lezen. Ook de korte gedichten die door het boek heen te lezen zijn, vond ik een leuke toevoeging. Daarnaast zorgen de tekeningen die bij de hoofdstukken staan ervoor dat je gelijk weet welk personage we dat hoofdstuk volgen. Dit maakt het heel overzichtelijk. 

Het risico met meerdere perspectieven is dat sommige personages minder interessant zijn om te volgen. Dat is in dit boek totaal niet het geval. Hoewel het verhaal grotendeels om Storm draait, vond ik vooral Ravi een heel interessant hoofdpersoon met een geweldige persoonlijkheid. Aan Yaela moest ik in het begin enigszins wennen, maar haar verhaal neemt een spannende wending richting het einde van het boek en ik kan niet wachten om te weten hoe dat afloopt.

 

Rottier heeft een beeldende manier van schrijven en het boek leest makkelijk weg. De ietwat middeleeuwse setting van het verhaal spreekt mij altijd erg aan in boeken en in de verte doet Storm me denken aan Will uit De Grijze Jager.

Tijdens het lezen stoorde ik me soms wel aan missende witregels om onderscheid te maken tussen verschillende tijdstippen. Ook ben ik een aantal zinnen tegengekomen die niet helemaal lekker liepen en er stonden een paar spelfouten in. Dit was voor het verhaal in het algemeen niet storend, maar het viel me wel op. 

 

Naar mijn idee stond er misschien ook te veel informatie over het verloop van het verhaal in de flaptekst. Voor het lezen had ik dan ook al een idee van waar het verhaal naartoe zou gaan. De weg ernaartoe was echter nog niet bekend, waardoor ik tijdens het lezen toch voor verrassingen kwam te staan. De plot twists zijn goed uitgewerkt met de juiste mate van geloofwaardigheid en vinden op de juiste momenten plaats waardoor je niet anders kan dan doorlezen. Ik kon ook merken dat de schrijver zijn best heeft gedaan om de geschiedenis van de wereld waarin het boek zich afspeelt, te verweven in het verhaal. Dit vind ik een leuke toevoeging en ik hoop dat het ook in de vervolgdelen zal gebeuren.

 

Het einde van het boek belooft veel goeds voor het vervolg. Het is nog onzeker waar de hoofdpersonen terechtkomen en hoe de verhaallijnen weer bij elkaar zullen komen. Dit zorgt, in combinatie met de epiloog, voor de verwachting dat het volgende boek vol actie zal zitten. 

Overal heb ik het boek met veel plezier gelezen. Het is een mooi inleidend deel voor de serie en het feit dat het een fantasy verhaal van eigen bodem is, maakt het lezen extra leuk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.